Vertaling

Ik doe vertaalwerk voor Celadon Uitgeverij en Pharos Uitgevers. Meestal is dit in opdracht van de auteur of de uitgever zelf. Ik vertaal zowel van het Engels naar het Nederlands als van het Nederlands naar het Engels.

Een aantal recente opdrachten:

Verona: The Opera and the City - Joke Radius

Verona, de Arena en meer... Er zijn van die steden waarvan de naam onverbrekelijk verbonden is met een bepaalde bezienswaardigheid. Verona is zo'n stad. Want wie Verona zegt, zegt Arena. Maar veel mensen realiseren zich niet, dat Verona behalve de Arena nog veel meer te bieden heeft. Het centrum van de stad is een waar openluchtmuseum. Deze gids helpt de stad beter te leren kennen. Maar uiteraard komt ook de operaliefhebber aan bod. Naast wetenswaardigheden over de geschiedenis van de stad en de Arena, treft u ook veel informatie aan over een eeuw opera in een van de oudste arena's in de wereld.

 

Oorspronkelijke tekst:

Om Verona is door de eeuwen heen strijd geleverd. De ligging – in een bocht in de Adige en op het kruispunt van de verbindingsroute van Italië naar de Noord-Europese landen, en de Via Postumia, die door de Povlakte loopt – maakt het tot een plek van strategisch en economisch belang. Verona diende als uitvalsbasis voor het Romeinse leger bij hun tochten naar het noorden, over de Alpen. De Via Postumia was een Romeinse weg uit de 1e eeuw v. Chr., die Genua verbond met Aquileia, aan de Adriatische kust. Nog steeds lopen er handelsroutes via Verona.

Vertaling:

Verona is a considerable prize for a conqueror and has consequently been the site of many battles throughout its existence. It lies at a bend in the Adige river and at the crossroads of the road to the north of Europe and the Via Postumia, which runs through the Po Valley. This has made it a place of great strategic and economic importance. Verona served as a base for the Roman army on their trips to the north, across the Alps. The Via Postumia was a Roman road from the 1st century BCE that the Romans built to connect Genoa to Aquileia, on the Adriatic coast. Verona is still a major centre of trade and commerce today.

Sinterklaas in the Netherlands - A beleaguered tradition - Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed

Het Sinterklaasfeest is niet alleen de populairste Nederlandse traditie. Sinds Zwarte Piet onder vuur ligt is het ook de traditie waar het meest over gepraat wordt, het hele jaar door. Afgelopen jaar bereikte de discussie een kookpunt en werd er ook in de buitenlandse pers uitvoerig over bericht. Vanuit binnen- en buitenland kreeg het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (vie) vele vragen, over de traditie van het Sinterklaasfeest zelf en, meer toegespitst, over de rol van Zwarte Piet in deze traditie. Maar ook over de discussie en waarom de kwestie in Nederland zo gevoelig ligt. In deze publicatie worden in kort bestek de belangrijkste feiten op een rij gezet.

Oorspronkelijke tekst:

Het tegenwoordige karakter van het Sinterklaasfeest wordt bepaald door enkele elementen die niet altijd onderdeel zijn geweest van het feest, er was altijd ontwikkeling. Het traditionele Sinterklaasfeest is allereerst een familiefeest, dat vooral in huise- lijke kring maar daarnaast ook in bedrijven en op school wordt gevierd. Sinterklaas is een geefheilige, die op 5 december zijn cadeaus door de schoorsteen in de klaarstaande schoentjes deed belanden. Maar waar aanvankelijk deze cadeautjes door de kinderen pas werden ontdekt ’s ochtends op 6 december, is nu Pakjesavond 5 december het belangrijkste onderdeel geworden van de Sinterklaasviering in Nederland. Aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkelde het Nederlandse Sinterklaasfeest zich tot een waar familiefeest, niet alleen voor de kinderen, maar voor alle gezinsleden.

Vertaling:

The present character of the Sinterklaas celebration is determined by certain elements that do not all date back to the earliest celebrations, the celebration as it is now has developed over centuries, and is still developing. The traditional Sinterklaas was primarily family-oriented, it was celebrated in the home, and to a lesser degree in schools and businesses. Saint Nicholas was a saint who, on his birthday December 5th sent presents into children's shoes that had been set up in front of the chimney. The presents would only be discovered the following morning, when the children would celebrate the miracle. But more recently, it is the 5th of December, known as Pakjesavond, which has become the most important part of the Sinterklaas celebration in the Netherlands. At the end of the nineteenth century, the celebration developed into a true family holiday, not only for children, but for all family members.

Tarieven

Offertes – gratis
Vertaling Engels-Nederlands of Nederlands- Engels: 15 cent per woord, excl. btw.

Er valt te onderhandelen over een stukprijs, indien er voor meer dan een dag werk is.